Gå til hovedindhold

Der er faktisk dejligt nok i naturen. To håndfulde ideer til oplevelser i naturen

Ved du heller ikke, hvad du skal lave ude i naturen? Mangler du sjove ideer til at komme ud i den friske luft i naturen eller grønne områder i byen – på egen hånd eller sammen med dine venner, så læs med i Friluftsrådets ti sjove bud på ideer til udeliv.

 • Læs op

Indhold

  Til de store børn:

  Tag på virtuel skattejagt: Hvem elsker ikke jagte skatte? Børn udstyret med en mobiltelefon kan sagtens kaste sig ud i den mere moderne version af skattejagt, Geocaching, der kombinerer gps-teknologi med orienteringsløb. Netop orienteringsløberne har også skabt et sjovt koncept med elementer af skattejagt.  Det hedder Find vej i Danmark og kan findes på www.findveji.dk

  Dyrk motion: Løbetur, cykeltur eller en tur på rulleskøjter. Det kan man sagtens om vinteren, hvis blot man har den rette påklædning.

  Start i en forening: Det er ikke for sent at starte til spejder. Eller til sejlads, mountainbike, rollespille eller noget som helst andet friluftsliv. Friluftsliv er nemlig sjældent konkurrencepræget, og selv om det kan tage lidt tid at lære nyt, så kan man altså sagtens starte lidt senere.

  Tag skærmen med ud: Spil Argumentet Reality-spil Pokémon Go eller Harry Potter: Wizards Unite, der blander virkeligheden sammen med det digitale. Det Danske Spejderkorps har også udviklet en rigtig skæg app, der hedder WOOP, hvor man kan lave sine egne udfordrende løb og spille et bombespil sammen med andre. I kan også hente en svampesamler-app, som gør det ekstra sjovt at finde svampe i skoven.

  Tag på fotosafari: Gå på jagt efter motiver i naturen og gå helt tæt på bark og blade, sten og svampe. Man kan eventuelt stille sig selv og sine venner foto-opgaver, hvor man leder efter motiver med bestemte farver, leder efter mønstre eller andet. Eller finde gode natursteder til selfies. Man kan selvfølgelig også lave særligt fede tiktok-videoer i naturen.

  Til de større børn:

  Til overleveren: Lær seje survivalskills sammen. Det kan man starte med på begynderniveau og sammen lære at tænde et bål, ligesom man kan blive specialist i at bygge bivuaker, finde mad og vand i naturen og meget, meget mere. www.spejder.dk er fyldt med inspiration til survival-træning.

  Den kreative: Saml materialer i naturen og skab kunst. Det kan være flotte, forgængelige, instagram-venlige mandalaer lavet af forskelligt farvede blade. Det kan være fine kort eller superavancerede kastanjedyr. I kan også lave flotte lanterner af efterårsblade, der er limet fast på et syltetøjsglas.

  Saml affald: De danske børn er meget miljøbevidste. En god aktivitet sammen kan derfor være at samle affald i naturen. Så får man både bevæget sig, været ude sammen og gjort lidt godt for planeten.

  Til de modige: Prøv at vinterbade sammen. Det kan være en challenge for både børn og forældre, og det er en rigtig god idé at gøre det sammen.

  Tid til fordybelse: En øvelse er at prøve at gå en tur sammen i skoven, hvor man aftaler at være helt stille – og ikke hiver skærme op ad lommen. Det sætter ens sanser i spil på en helt anden måde. Hvilke lyde er der omkring jer? Hvilke sanseindtryk får I? Mærk efter. Og snak så sammen efter måske 10 minutter i stilhed. Det kan give lidt ro på for travle og til tider overstimulerede børnehjerner. En anden sjov øvelse er at gå på bare tæer i skovbunden om vinteren og mærke de mange forskellige, anderledes sanseindtryk under fodsålerne.