Gå til hovedindhold

Bevægelse i naturen

Bevægelse i naturen

  • Læs op

Indhold

    Ideer til sommeroplevelser i naturen

    På voresnatur.nu kan du finde aktiviteter hele sommeren. Du kan spille vandbingo eller gå på opdagelse i naturen under overfladen, melde dig med kurven på armen til sanketur med eksperter i vild mad eller du kan besøge naturhistoriske museer, hvis du vil have viden om naturen - eller hvis der skulle komme en enkelt regnvejrsdag. 

    Læs mere på voresnatur.nu: Tag med på ture og aktiviteter i Vores Natur | Vores Natur

    Der er også muligheder for store naturoplevelser for dig, der lever med et handicap

    Hvis du leder efter lettilgængelige vandreruter, udsigtspunkter og lejrpladser i naturområder, så samarbejder Naturstyrelsen, Videnscenter om handicap og Sammenslutningen af Unge Med Handicap om at kortlægge formidle, hvor naturen er lettilgængelig.

    Følg med på hjemmesiden: Lettilgængelige faciliteter (naturstyrelsen.dk)

    Vandreruter i Danmark

    Danmark har hundredvis af korte og længere vandreruter. Nogle ligger langt fra alfarvej, men der findes også mange så tæt på de store byer, at det er nemt at komme til og fra dem.

    Friluftsrådet guider til fine vandreruter og linker til fællesskaber om vandring.

    Læs mere på dette link: Tag på vandretur | Friluftsrådet (friluftsraadet.dk)

    Motion i naturen

    Elsker du at bruge naturen som ramme for din træning? Her er nogle bud på aktiviteter, du kan kaste dig over, uanset om du er til leg i naturen, gåture, vandring, cykling, roning eller hvordan du gerne vil ud i naturen, der hvor du bor og enten alene eller i et fællesskab med andre.

    Læs mere på dette link: Motion i naturen | Bevæg dig for livet (bevaegdigforlivet.dk)

    Ud i naturen

    Udinaturen.dk er en guide til oplevelser i naturen i hele landet. Du kan finde inspiration til ture ud i naturen i hele Danmark - hvad enten du leder efter cykelruter, shelters eller legepladser. Du kan søge via kort i det område, du ønsker at bevæge dig i, og finde ruter, faciliteter og seværdigheder.

    Læs mere på Ud i naturens hjemmeside: https://udinaturen.dk

    Der er faktisk dejligt nok i naturen. To håndfulde ideer til oplevelser i naturen

    Ved du heller ikke, hvad du skal lave ude i naturen? Mangler du sjove ideer til at komme ud i den friske luft i naturen eller grønne områder i byen – på egen hånd eller sammen med dine venner, så læs med i Friluftsrådets ti sjove bud på ideer til udeliv.

    Til de store børn:

    Tag på virtuel skattejagt: Hvem elsker ikke jagte skatte? Børn udstyret med en mobiltelefon kan sagtens kaste sig ud i den mere moderne version af skattejagt, Geocaching, der kombinerer gps-teknologi med orienteringsløb. Netop orienteringsløberne har også skabt et sjovt koncept med elementer af skattejagt.  Det hedder Find vej i Danmark og kan findes på www.findveji.dk

    Dyrk motion: Løbetur, cykeltur eller en tur på rulleskøjter. Det kan man sagtens om vinteren, hvis blot man har den rette påklædning.

    Start i en forening: Det er ikke for sent at starte til spejder. Eller til sejlads, mountainbike, rollespille eller noget som helst andet friluftsliv. Friluftsliv er nemlig sjældent konkurrencepræget, og selv om det kan tage lidt tid at lære nyt, så kan man altså sagtens starte lidt senere.

    Tag skærmen med ud: Spil Argumentet Reality-spil Pokémon Go eller Harry Potter: Wizards Unite, der blander virkeligheden sammen med det digitale. Det Danske Spejderkorps har også udviklet en rigtig skæg app, der hedder WOOP, hvor man kan lave sine egne udfordrende løb og spille et bombespil sammen med andre. I kan også hente en svampesamler-app, som gør det ekstra sjovt at finde svampe i skoven.

    Tag på fotosafari: Gå på jagt efter motiver i naturen og gå helt tæt på bark og blade, sten og svampe. Man kan eventuelt stille sig selv og sine venner foto-opgaver, hvor man leder efter motiver med bestemte farver, leder efter mønstre eller andet. Eller finde gode natursteder til selfies. Man kan selvfølgelig også lave særligt fede tiktok-videoer i naturen.

    Til de større børn:

    Til overleveren: Lær seje survivalskills sammen. Det kan man starte med på begynderniveau og sammen lære at tænde et bål, ligesom man kan blive specialist i at bygge bivuaker, finde mad og vand i naturen og meget, meget mere. www.spejder.dk er fyldt med inspiration til survival-træning.

    Den kreative: Saml materialer i naturen og skab kunst. Det kan være flotte, forgængelige, instagram-venlige mandalaer lavet af forskelligt farvede blade. Det kan være fine kort eller superavancerede kastanjedyr. I kan også lave flotte lanterner af efterårsblade, der er limet fast på et syltetøjsglas.

    Saml affald: De danske børn er meget miljøbevidste. En god aktivitet sammen kan derfor være at samle affald i naturen. Så får man både bevæget sig, været ude sammen og gjort lidt godt for planeten.

    Til de modige: Prøv at vinterbade sammen. Det kan være en challenge for både børn og forældre, og det er en rigtig god idé at gøre det sammen.

    Tid til fordybelse: En øvelse er at prøve at gå en tur sammen i skoven, hvor man aftaler at være helt stille – og ikke hiver skærme op ad lommen. Det sætter ens sanser i spil på en helt anden måde. Hvilke lyde er der omkring jer? Hvilke sanseindtryk får I? Mærk efter. Og snak så sammen efter måske 10 minutter i stilhed. Det kan give lidt ro på for travle og til tider overstimulerede børnehjerner. En anden sjov øvelse er at gå på bare tæer i skovbunden om vinteren og mærke de mange forskellige, anderledes sanseindtryk under fodsålerne.

    Active Seasons

    ActiveSeasons er et træningskoncept i Aarhus C, Risskov, Åbyhøj og Brabrand. En stor del af vores holdtræninger foregår udendørs, da det er vores overbevisning at træning i det fri bidrager med forøget overskud og energi. Som deltager kan du forvente et inkluderende træningsfællesskab, som er passioneret, socialt og støttende. Det sociale aspekt er højt prioriteret, da vi ved, at træning i et fællesskab med andre er det, der holder dig ”active through all seasons”.
    Læs mere om Active Seasons
    Se Active Seasons Facebook-side

    AJ Bootcamp

    AJ Bootcamps er et gennemtestet koncept, der indeholder, motivation, sammenhold, kost og træning. Træningen foregår primært udenfor, fordi det giver et ekstra energiboost at træne i naturen og den friske luft.
    Vi skaber rammerne og medbringer alt udstyr, så du skal bare komme, som du er.
    Træningen er sjov, varieret, hård og effektiv. Der er plads til alle – uanset hvilket udgangspunkt og mål du har.
    Se AJ Bootcamps facebookside

    Guidede naturture   

    Hver måned kan du få en lang række naturoplevelser i Aarhus Kommune. Turene er oftest gratis.
    Find kalenderen med naturture her

    Tag med Natur Retur ud i det grønne

    Foreningen Natur Retur laver lettilgængelige, sociale naturture i Aarhus’ lokalnatur for alle. Vil du med på tur?
    Du finder turkalenderen her

    SICK Project

    SICK er et træningsfællesskab, som afholdes hver søndag – på forskellige lokationer i Aarhus og omegn. Der vil være forskellige træningsformer; styrke, cardio og leg. Deltagelse er gratis. På Sick Projects facebook-side er der informationer om hvor det foregår.
    Se Sick Projects facebook-side her

    Friluftsrådet præsenterer mange oplevelser og aktiviteter i naturen

    Der er et væld af friluftsoplevelser, du kan kaste dig ud i. Både til vands, til lands og i luften og hele året rundt. Alene eller sammen med andre. Vi guider dig til nogle af de bedste oplevelser.
    Læs mere på hjemmesiden: 
    Oplev naturen | Friluftsrådet (friluftsraadet.dk)

    Ud i naturen

    Planlæg din næste tur ud i naturen med denne guide til naturoplevelser i Danmarks skove, enge, kyster og vandløb. Her kan du få inspiration til ture nær dig og i hele Danmark. Her kan du starte turen, hvis du vil lave mad over bål, overnatte i det fri eller finde en god vandrerute nær dig.

    Sitet rummer informationer om alt fra ruter, faciliteter som toiletter, p-pladser, shelters og badesteder, og byder også på inspiration til store naturoplevelser. Lige fra en gåtur i den nærmeste skov til en nat under stjernerne. Hvad enten man er ung, børnefamilie, ældre eller sårbar, har man godt af at komme ud i naturen, få frisk luft og mærke solen.

    Fritidsaktiviteter er lukkede på grund af coronavirus, men naturen er altid åben. Og der er god plads til at holde afstand i naturen. Naturen byder på masser af gode oplevelser i en ellers vanskelig tid. Det er især vigtigt nu, hvor vi skal holde afstand og undgå, at mange samles et sted, så vi ikke er til fare for os selv eller andre.
    Læs mere på: www.udinaturen.dk 

    Spor i Landskabet 

    Spor i Landskabet er vandrestier, der giver alle interesserede mulighed for at komme på vandreture, opleve den danske natur på egen hånd og opleve sider af den danske natur, som ellers ikke er tilgængelig for offentligheden.

    Sporene bliver lavet på baggrund af en frivillig aftale med lodsejerne, som etablerer vandrestier på deres jord. Et spor kan gå igennem marker, skove, enge og mange andre naturtyper.

    Ordet ”Landskab” skal således forstås i bred forstand. De markerede spor er med til at give befolkningen nye oplevelser af naturen, øge kendskabet til denne samt skabe interesse og forståelse for de mange anvendelsesmuligheder landskabet rummer.

    Spor i Landskabet skaber kendskab til lokalområder i hele Danmark.

    https://spor.dk/

    Vilde vidunderlige Danmark

    Efter TV-udsendelserne ”Vilde vidunderlige Danmark” har Naturstyrelsen har samlet 100 smukke og spændende vandreruter, hvor man kan opleve naturtyperne fra TV-udsendelserne.

    Der er oprettet et nyt oversigtskort med beskrivelser af oplevelser og sværhedsgrader, som gør det nemt at komme afsted på en vandretur i vores natur.

    Ruterne er samlet i et overskueligt oversigtskort og guider til oplevelser i ex. kyst, skov, søer og vandløb eller det åbne land. De forskellige ruter har hver især en ruteoptegnelse og en beskrivelse af seværdighederne på turen. Ruterne kan klares på 1-2 timer og er hverken lange eller anstrengende. Der er et punkt via Google Maps, så det er let at finde hen til rutens startpunkt og det er gjort let at følge de afmærkede ruter.

    Aktiviteter i naturen - Naturstyrelsen 

    Sidst opdateret: 7. oktober 2024